kawa ziarnista z Etiopii

Rodzaje kawy ziarnistej

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie – miliony ludzi nie potrafi wyobrazić sobie dnia bez wypicia co najmniej jednej filiżanki tego aromatycznego napoju. Miłośnicy kawy dzielą się na dwa rodzaje – tych którzy preferują kawę rozpuszczalną oraz takich, dla których jedyną prawdziwą kawą jest kawa w ziarnach. Niewątpliwie każda z nich ma swoje zalety – kawa rozpuszczalna jest znacznie szybsza w przygotowaniu, ale to kawa ziarnista charakteryzuje się niezwykłym aromatem i bardzo wyrazistym smakiem.

Smak i aromat kawy ziarnistej zależy od wielu czynników – gatunku krzewu, umiejscowienia plantacji, gleby, na jakiej się ją uprawia oraz sposobów i metod przetwarzania ziaren. Dzisiaj kawa w ziarnach to przede wszystkim dwa gatunki – Arabica i Robusta. Arabica zawiera stosunkowo niedużo kofeiny (od 1% do 1,7%) i charakteryzuje się delikatnym, korzennym lub czekoladowym smakiem. Arabica jest najbardziej popularną kawą na świecie, ale jej uprawa jest bardzo trudna i wymaga dużego wysiłku – rośnie jedynie w krajach tropikalnym i to na dość dużych wysokościach. Jej głównymi producentami są: Brazylia, Jamajka, Kolumbia, Etiopia, Kostaryka, Tanzania i Kenia.

Drugi rodzaj kawy ziarnistej – Robusta – zawiera znacznie więcej kofeiny (bo aż do 4%). W związku z tym charakteryzuje się mocno wyrazistym i gorzkawym smakiem. Robusta  – chociaż dojrzewa dłużej niż Arabica – jest znacznie łatwiejsza w uprawie (może być hodowana na różnych wysokościach, a dodatkowo jest znacznie odporniejsza na szkodniki i choroby). Główni producenci Robusty to przede wszystkim zachodnia Afryka, Indie, Wietnam oraz Uganda.

Dodaj komentarz

Podpis *
Email *
Witryna internetowa