Kawiarka ciśnieniowa – kafetier

Włosi znani są ze swego zamiłowania do silnej, esencjonalnej kawy. W celu osiągnięcia zadowalającego efektu wymyślili kawiarki ciśnieniowe zwane także kafeteriami.

Jak działa kawiarka

kafetiera klasycznaKawiarka jest urządzeniem bardzo prostym umożliwiającym zaparzenie kawy w bardzo krótkim czasie. Kafetiera składa się z dwóch części przedzielonych sitkiem.

Po rozkręceniu do dolnego zbiornika nalewamy wodę uważając, by nie przekroczyć poziomu zaworu bezpieczeństwa. Następnie nakładamy sitko napełnione kawą. Do kawiarki nadaje się tylko kawa mielona. Ostatnim etapem przygotowania jest nakręcenie części górnej. Tak przygotowaną kawiarkę stawiamy na palniku i powoli doprowadzamy do wrzenia wody. Powstała para wodna wytwarza ciśnienie, które wypycha wodę do góry. Po drodze musi przejść przez sitko z kawą, która oddaje do wody swój aromat i smak. W górnym pojemniku gromadzi się ulubiona kawa.

Rodzaje kawiarek

Kawiarki są urządzeniem tanim (ok. 50 zł) toteż warto zwrócić uwagę na ich jakość. Oczywiście najlepsze są kafetiery włoskie, bo to przecież Włosi je wymyślili. Kupując kawiarkę warto zwrócić uwagę na materiał, z którego została wykonana (aluminium lub stal nierdzewna) oraz zastosowaną uszczelkę. Znacznie lepsze i trwalsze są uszczelki silikonowe.

Dodaj komentarz

Podpis *
Email *
Witryna internetowa