Dobra kawa – zrób to sam

Zapach i aromat kawy przyciąga spacerowiczów do kawiarni jak magnes, ale czy to oznacza, że tylko tam możemy się delektować tym czarnym naparem? Z pewnością smakosze obeznani z tematem są świadomi tego, że aby zaparzyć dobrą kawę  w domu, należy zadbać o kilka, ale jakże ważnych detali.

aromatyczna kawaPo pierwsze musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości kawę, najlepiej 100% arabikę, gdyż ma łagodny kremowy smak. Po drugie warto zakupić ją w ziarnach, gdyż pozwoli to na wydobycie całego aromatu. Oczywiście nie uda jej się zaparzyć w całości, więc będziemy musieli zaopatrzyć się w odpowiedni młynek do kawy.

Można zapytać, po co inwestować w młynki do kawy, skoro w każdym sklepie możemy zakupić przeróżne gatunki i mieszanki kaw, elegancko zapakowane i dokładnie zmielone. Odpowiedź jest prosta i nasuwa się sama w momencie, kiedy zmielimy pierwszą samodzielnie wykonaną kawę. To właśnie świeżo zmielona kawa tuż przed zaparzeniem gwarantuje niepowtarzalny aromat i smak. Nie powinno się mielić kawy na zapas, gdyż traci wówczas swe właściwości, ulatniają się z niej olejki eteryczne, a to powoduje, że nie smakuje wówczas tak, jakbyśmy tego oczekiwali.

Rzeczą kolejną jest samo parzenie kawy, co można również uczynić na wiele sposobów. Jednak ma to o wiele mniejsze znaczenie niż wybór odpowiedniej mieszanki i użycie młynka do zmielenia  ziaren tuż przed jej przyrządzeniem.

Dodaj komentarz

Podpis *
Email *
Witryna internetowa